Het gebruik van video op social media is al een tijdje hot. Video’s krijgen voorrang in algoritmes van bijvoorbeeld Instagram en de resultaten van videocampagnes zijn vaak beduidend beter dan die van vergelijkbare campagnes zonder video. Bovendien zeggen beelden nog steeds meer dan woorden. Logisch dus dat je video’s op je social kanalen wilt plaatsen.
Maar waar moet je allemaal rekening mee houden voordat je video’s gebruikt op social media? Hieronder heb ik de belangrijkste zaken op een rijtje gezet.
De intro
De aandacht pakken van mensen wordt steeds lastiger. Als de eerste seconden van een video de aandacht niet kunnen vasthouden, dan scrollen mensen alweer verder in hun tijdlijn. En zelfs als je de aandacht van de gebruiker vast weet te houden, is het vaak onmogelijk om binnen de tijdslimieten van het platform het hele verhaal te vertellen.
We adviseren daarom om meerdere edits te maken die elk verschillend beginnen. Test welke edit de beste resultaten oplevert en werk deze vervolgens uit in verschillende lengtes.
Lengte
Als je video écht goede content bevat die goed aansluit op de doelgroep, dan kun je experimenteren met video’s van meerdere minuten. We raden echter aan om te starten met snelle edits van 10 tot 30 seconden. Dit is lang genoeg om nieuwsgierigheid te wekken en kort genoeg om de aandacht vast te houden.
Om toch het hele verhaal te vertellen, kun je een volledige versie op je website zetten. De versies op de verschillende kanalen kun je dan zien als “trailers”.
Tip: op (onder andere) Facebook kun je goed monitoren hoe mensen je video bekijken. Je kunt bijvoorbeeld zien op welk punt in de video de meeste kijkers afhaken. Nuttige informatie die je goed kunt gebruiken bij nieuwe videocampagnes!
Geluid/ondertiteling
Op Facebook wordt meer dan 80% van de video’s zonder geluid bekeken. Zorg dus voor ondertiteling. Deze kan direct in de video worden gezet of apart worden geüpload. Het apart uploaden van ondertiteling is niet bij elk netwerk mogelijk, dus dan is de ondertiteling direct meenemen in de video de beste oplossing.
Tip: bij langere video’s op bijvoorbeeld YouTube raden we aan om ondertiteling los van de video te uploaden. Zo stel je gebruikers in staat om de ondertiteling uit te schakelen of naar andere talen te vertalen. Ook kan het bijdragen aan de vindbaarheid van de video.
Netwerk/doelgroep
Pas je video aan op het netwerk waarop je ze plaatst. Je kunt natuurlijk een YouTubelink gebruiken, maar de video’s apart uploaden bij elk netwerk werkt nog altijd het best. Op die manier heb je bijvoorbeeld meer in-video mogelijkheden (zoals links of buttons) en kun je de videoprestaties inzien in het platform zelf.
Daarnaast werkt Instagram bijvoorbeeld anders dan Facebook of LinkedIn, en zijn er binnen de platforms zelf ook weer verschillen. Zo kun je in Instagram adverteren met zowel timeline-video’s als Story’s. Je behaalt de beste resultaten als je per plaatsing het formaat en de inhoud van de video zo goed mogelijk laat aansluiten.
Een voorbeeld: omdat je binnen Instagram Story’s maar 15 seconden hebt per “slide” is het raadzaam om een video op te knippen in verschillende korte stukken. Wil je meer informatie over Story’s? Lees dan ons blog over adverteren in Story’s.
Campagne/looptijd
Laat een videocampagne niet te lang doorlopen: je loopt dan het risico dat de video vaak aan dezelfde gebruikers wordt vertoond, wat de prestaties meestal niet ten goede komt. Wil je toch een langere looptijd? Dan raden we aan om verschillende versies van de video te maken of om opvolgende video’s te gebruiken.
Test altijd zelf
Met bovenstaande geheugensteunen weet je hoe je kunt beginnen bij het gebruik van video op social media. Onthoud echter: we kunnen je nog zo goed vertellen hoe videomarketing in theorie werkt, maar uiteindelijk moet de praktijk het altijd bewijzen. Blijf daarom zelf altijd testen met verschillende campagnes en videovormen.
Online marketing bureau
Mis jij nog dingen waar jij op let bij het plaatsen van video? Of ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van video of wil je starten met het plaatsen van video’s op je verschillende social media kanalen? Een ervaren specialist van online marketing bureau Sageon denkt graag met je mee. Neem gerust contact op!
Foto: Unsplash