Wilhelminapark 26, Utrecht

Google Bard gelanceerd in Nederland: wat kun je ermee?

AI-chatbot ‘Bard’ van Google is officieel gelanceerd in Nederland. Nu kun je de chatbot dus ook in het Nederlands gebruiken via bard.google.com. Inloggen doe je met je Google-account en start met prompts invoeren.

De concurrent van ChatGPT liet even op zich wachten, nadat Bard in mei al werd losgelaten in 180 landen. Europa werd toen nog overgeslagen. Weten wat je allemaal met Bard kunt? Je leest het hier!

Wat kan Google Bard?

Google Bard is de tegenhanger van ChatGPT en is dus een AI-chatbot. Je kunt prompts invoeren om informatie te vergaren. Wil je bijvoorbeeld een artikel schrijven en heb je een aantal zoekwoorden nodig? Stel de vraag aan Bard en de chatbot geeft je een lijstje met handige zoekwoorden. Zoek je een recept voor risotto? Voer je vraag in en je ontvangt één of meerdere recepten.

Ook heb je bij sommige antwoorden beschikking tot meerdere concepten, zoals je hieronder kunt zien over de prompt ‘Vertel iets over Sageon.’

De tool is gebaseerd op een taalmodel, waardoor de chatbot getraind is om goede zinnen te schrijven. Echter, Bard begrijpt nog niet wat het schrijft, waardoor er inhoudelijk nog genoeg fouten in de antwoorden kunnen zitten.

Prompt Google Bard over Sageon.

Bard leert altijd

Bij het eerste gebruik van de chatbot stelt Bard zich voor en geeft het aan te blijven leren: “Ik ben niet perfect en zit er weleens naast, maar met jouw feedback kan ik beter worden.” Sinds de laatste update kun je als gebruiker namelijk aangeven of het antwoord op je prompt goed was of niet. De tool wordt voorlopig nog wel als experiment aangeduid en zal daarom nog wel even écht in ontwikkeling zijn.

Door deze feedback en de steeds groeiende database van Google, zal de tool in de toekomst wel steeds beter en accurater worden. Is de informatie nu al nuttig? Deel het met anderen of exporteer het. En zoek je liever verder over gerelateerde onderwerpen? Dan heb je ook de knop ‘Opzoeken op Google’ ter beschikking als je de zoekmachine zelf wilt raadplegen.

Nieuwe functies

Met de lancering werd al direct een Experiment-update doorgevoerd met nieuwe functies in Google Bard:

  • Tekst-naar-spraak-functie: antwoorden zijn nu ook te beluisteren.
  • Google Lens: je kunt naast je tekst afbeeldingen uploaden voor extra creativiteit en verbeelding.
  • Vastzetten en verdergaan: je kunt verdergaan waar je was gebleven en Bard-gesprekken indelen zoals jij wilt. Je kunt gesprekken vastzetten, de naam wijzigen en meerdere gesprekken tegelijk voeren.
  • Gesprekken delen: gesprekken zijn nu, gedeeltelijk of volledig, eenvoudig te delen met anderen.
  • Reacties van Bard aanpassen: er zijn 5 opties toegevoegd om reacties aan te passen, te weten eenvoudiger, langer, korter, professioneler of informeler.
  • Python-code exporteren: je kunt nu Python-code exporteren naar Replit.

Strepen met rode, gele, groene en blauwe kleuren van het Google Bard logo.

Wat zijn de verschillen tussen Bard en ChatGPT?

Hoewel beide tools een AI-chatbot zijn, zien we ook wel degelijk verschillen tussen Bard en ChatGPT. Het grootste verschil is de databron. Zo heeft Bard continu toegang tot de meest recente informatie van het internet, omdat het gemakkelijk door de realtime database van Google kan spitten. ChatGPT’s bronnen eindigen met data uit 2021, waardoor het ongeveer twee jaar aan informatie mist.

Een ander verschil is het taalmodel. Bard maakt gebruik van Google’s nieuwste model PaLM 2, terwijl ChatGPT de GPT-technologie gebruikt. Daarnaast is het mogelijk om een nog betere versie te gebruiken, mits je betaalt voor ChatGPT Plus. Momenteel heeft Bard geen betaalde versie.

Tot slot heeft ChatGPT een ingebouwde plagiaatdetectie en Bard nog niet.

Bard heeft continu toegang tot de meest recente informatie, omdat het door de realtime database van Google kan spitten.

Waarom Bard gebruiken?

Google Bard staat misschien nog in de kinderschoenen, het is echter een fijn alternatief voor ChatGPT, of bijvoorbeeld ChatSonic of Open Assistant. Zo heeft Bard een grotere database om informatie uit te halen. En kijkend naar de schaal van Google, verwachten wij dat deze tool nog veel beter wordt in de nabije toekomst.

Houd zeker rekening met foutieve informatie. De tools zijn immers niet altijd accuraat, ook Bard is hier gevoelig voor. Onze tip is dan ook om Bard, en eventuele andere AI-chatbots, te gebruiken als inspiratiebron en niet per se als professionele tool. Het kan je (werk)leven verrijken, mits je er niet blind op vertrouwt.

Meer weten?

Onze collega vertelt je graag meer